Kompendium wiedzy o pożyczkach krótkoterminowych i chwilówkach
Chwilówki, czyli szybkie pożyczki, są takie nie tylko z nazwy. Aktualnie proces ich udzielania został maksymalnie skrócony, więc środki pieniężne możemy otrzymać na nasze konto już w kwadrans po złożeniu wniosku o udzielenie pożyczki. Wniosek składany jest online, możliwe jest więc otrzymanie pożyczki podczas robienia zakupów w Internecie czy w sklepie stacjonarnym, jeśli akurat zabrakło nam środków.
2016-11-28, 18:21

Krótkoterminowe pożyczki oraz chwilówki a warunki formalne

Przeglądając ranking chwilówek, czy to w siedzibach firm, czy przez internet, uwagę zwraca się na takie kwestie jak:

• ewentualne promocje;
  • czas udzielenia pożyczki;
  • rozłożenie na raty
  • koszt przedłużenia;
  • rozpoznawalność firmy oferującej usługę;
  • ilość użyczonych pożyczek.

Szukając odpowiedniej pożyczki warto przyjrzeć się temu, jakie warunki są stawiane przez ewentualnego pożyczkodawcę. System online znacząco to ułatwia i pozwala na weryfikację wszystkich kryteriów istotnych dla firmy oferującej chwilówkę lub pożyczkę krótkoterminową.

Co należy do warunków ogólnych?

Przede wszystkim należy być obywatelem Polski i posiadać ważny dowód osobisty. Niektórzy pożyczkodawcy wymagają drugiego dokumentu potwierdzającego tożsamość (jak paszport lub prawo jazdy).

Należy mieć ukończony 18-sty rok życia, a więc być osobą pełnoletnią. Zdarza się, że część firm, przed udzieleniem pożyczki, stawia wymóg, aby osoba ukończyła 20-21 rok życia. Pożyczkodawca może również ustanowić górną granicę wieku swego klienta i waha się ona między 65 a 75 rokiem życia.

Ubiegając się o chwilówkę należy posiadać konto bankowe — może być potrzebne zarówno do wypłacenia środków, jak i do weryfikacji.

Przy większych kwotach często wymagane są dokumenty, które potwierdzają zatrudnienie oraz zarobki klienta. W przypadku emerytów i rencistów prosi się o przedstawienie ostatniego odcinka emerytury bądź renty lub o okazanie decyzji o jej przyznaniu. Jest to również metoda na potwierdzenie tożsamości osoby ubiegającej się o pożyczkę. Warto w tym momencie zaznaczyć, że są również pożyczki kierowane do osób, które nie posiadają stałego źródła utrzymania. Mają one często na celu pomoc w rozpoczęciu własnej działalności i często dotyczą studentów oraz osób bezrobotnych.

W trakcie starania się o pożyczkę krótkoterminową lub chwilówkę nie jest wymaga obecność oraz zgoda współmałżonka.

W celu uzyskania pewności, że klient spłaci zaciągniętą pożyczkę, firma oferująca chwilówkę może sprawdzić go w Biurze Informacji Kredytowej (BIK), Krajowym Rejestrze Dłużników (KRD), czy w Biurze Informacji Gospodarczej (BIG).

Niektóre firmy korzystają z systemu INSTANTOR. Ma on na celu sprawdzenie wiarygodności i zdolności kredytowej klienta. Dzięki temu systemowi istotnie zostaje skrócony czas oczekiwania na decyzję co do udzielenia chwilówki. Dodatkową zaletą tego systemu jest ograniczenie do minimum asysty pracownika, czy wręcz go eliminuje, w efekcie klient może być spokojniejszy o ochronę własnej prywatności.

Do weryfikacji wniosku o chwilówkę może być konieczne podanie numeru telefonu komórkowego — dzięki temu firmy upewniają się, że nie jest to próba wyłudzenia na fałszywe lub skradzione dane.

Część pożyczkodawców może wymagać tzw. opłaty rejestracyjnej. Jest ona obowiązkowa i ma na celu weryfikację pożyczkobiorcy. Zazwyczaj są to symboliczne kwoty, które muszą zostać przelane z konta osoby starającej się o pożyczkę. Oczywiście dane te muszą się zgadzać z podanymi we wniosku.

Warunki wobec przedsiębiorcy

Nie tylko osoby prywatne mogą brać pożyczki krótkoterminowe, lecz również przedsiębiorcy. Co w ich przypadku jest wymagane?

Często wśród wymaganych dokumentów można znaleźć zaświadczenie z ZUS lub z US. Warto wiedzieć, że niektóre firmy pozabankowe nie wymagają tych zaświadczeń co może stanowić elastyczne finansowanie dla małych firm.

Niekiedy po przedstawieniu numeru Regon firmy gotowe są do udzielenia chwilówki nawet na kwotę 5 000 zł.

Wyższe kwoty pożyczek krótkoterminowych wymagają często przedstawienia dokumentów prezentujących prowadzenie działalności itd.

Przy wyższych kwotach (nawet do 150 000 zł) może być konieczne przedstawienie zabezpieczenia. Może ono polegać na przepisaniu cesji polisy na zaciągniętą chwilówkę albo na zabezpieczeniu spłaty poprzez posiadaną przez firmę nieruchomość. Warto nadmienić, że te pozabankowe pożyczki są często tańsze od kredytów bez zabezpieczenia. Wynika to z tego, że pożyczkodawca ponosi mniejsze ryzyko co do spłaty samej pożyczki.

Kto może otrzymać chwilówkę i jak złożyć wniosek?

Szybkie pożyczki zyskują sobie coraz większą popularność. Nic dziwnego, ponieważ są równie bezpieczne jak kredyty w banku, a ich zdobycie jest znacznie łatwiejsze. Kto może wciąż chwilówkę i jak wygląda ten proces?

Jedną z głównych zalet jakimi cechują się pożyczki w sektorze pozabankowym jest ich szeroka dostępność. Wystarczy mieć ukończone 18 lat i nie mieć za sobą negatywnej historii kredytowej. Pamiętajmy, że choć firmy pożyczkowe nie mają z zasady dostępu do danych zawartych w BIK, BIG i KRD, to jednak często zwracają się do tych instytucji o udzielenie informacji na temat klientów. Nie jest więc prawdą, że absolutnie każdy może otrzymać pożyczkę w firmie pozabankowej - instytucje te dbają, aby ich klientami byli tylko rzetelni pożyczkobiorcy. Nie tylko zwracają się z prośbą o udzielenie informacji na temat klientów we wspomnianych rejestrach, lecz także wymieniają się między sobą informacjami na temat kłopotliwych i nieterminowych konsumentów.

Nie zmienia to faktu, że uzyskać chwilówkę wciąż jest łatwiej niż dostać kredyt gotówkowy w banku. Przede wszystkim łatwiej jest uzyskać pożyczkę ludziom młodym, którzy nie legitymują się jeszcze wysoką zdolnością kredytową. Często dzieje się tak dlatego, że coraz powszechniej stosowane są umowy cywilnoprawne - umowa zlecenia i umowa o dzieło, a banki bardziej ufają klientom zatrudnionym w oparciu o umowę o pracę. Równocześnie banki oczekują stosunkowo wysokich dochodów od swoich klientów, gdy tymczasem te często uzyskiwane są właśnie na podstawie zróżnicowanych źródeł przychodu. Firmy pożyczkowe oczekują od klientów jedynie w miarę stałych dochodów, pozwalających na spłacenie pożyczki w terminie. Nie jest dla nich ważne, czy dochód ten pochodzi z zatrudnienia w oparciu o umowę o pracę czy umowę cywilnoprawną, czy też pochodzą z renty lub regularnie uzyskiwanych od rodziców darowizn. Aby upewnić się, że klient jest godny zaufania, niejednokrotnie proszą o dostarczenie wyciągów z konta bankowego z poprzednich kilku miesięcy.

Chwilówkę weźmiemy przez Internet w kilku prostych krokach

1. Najpierw musimy zarejestrować się w serwisie pożyczkodawcy. W tym celu konieczne będzie podanie naszych danych osobowych - imienia, nazwiska, adresu zamieszkania, numeru PESEL, a także numeru konta bankowego i numeru telefonu. Dla firm pożyczkowych ważne jest, aby zweryfikować nasze dane osobowe, dlatego zwykle zostaniemy poproszeni o wykonanie tak zwanego przelewu rejestracyjnego. Polega on na przesłaniu na podany numer konta jednego grosza. Na tym etapie cała procedura starania się o pożyczkę może się przedłużyć. Firmy pożyczkowe mają zawsze kilka numerów konta, zawsze więc wybierajmy ten rachunek, który znajduje się w banku, w którym sami posiadamy konto - dzięki temu w zdecydowanej większości przypadków przelew dotrze do odbiorcy natychmiast.

Należy pamiętać, aby przelewu rejestracyjnego dokonywać zawsze z własnego konta bankowego, zapisanego na nasze imię i nazwisko. Jego celem jest bowiem sprawdzenie autentyczności podanych przez nas danych osobowych, tj. naszego nazwiska i adresu. W ten sposób firma pożyczkowa zyskuje pewność, że ma do czynienia z realnie istniejącą osobą fizyczną.

2. Kiedy już zarejestrujemy się w serwisie, składamy wniosek o pożyczkę. Często pkt 1 i 2 są ze sobą połączone - rejestracja wiąże się ze złożeniem wniosku o udzielenie chwilówki, przy czym wniosek przekazywany jest do rozpatrzenia po pozytywnej weryfikacji klienta. W tym momencie znowu transakcja może się przedłużyć, bowiem firmy pożyczkowe działające w Internecie również mają swoje godziny pracy. Raczej więc nie możemy liczyć na rozpatrzenie wniosku w środku nocy, godziny pracy firm są też krótsze w weekendy.

3. Kiedy nasz wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie, otrzymamy pieniądze na nasze konto. Możemy cieszyć się dodatkowymi środkami.

4. Bardzo ważne jest, aby trzymać się terminów. Nawet, jeśli pierwsza pożyczka jest darmowa w danej firmie, to jeśli przekroczymy termin jej zwrotu - przestaje taka być. Nie traktujmy więc sprawy zbyt lekko - zobowiązania należy zawsze spłacać w terminie. jeśli go przekroczymy, narazimy się na zapłatę odsetek karnych za opóźnienie. Sprawa może trafić do sądu, a następnie do postępowania komorniczego. Dla osób, które nie są w stanie spłacić pożyczki w terminie, przewidziano opcję refinansowania pożyczki.

Po więcej informacji zapraszamy do artykułu na kalkuluj.pl: Chwilówki online i pożyczki na raty. Ranking chwilówek i pożyczek przez internet!

Mateusz Czerwiński
CEO