Pokaż mi swoje buty, a powiem ci kim jesteś
Obuwie stanowi niezwykle istotny element garderoby. Wiedzą o tym zarówno panie jak i panowie. Niejedna kobieta marzy o szafie pełnej butów, a wiele z nich bardzo skutecznie realizuje to marzenie. Z kolei każdy mężczyzna powinien pamiętać, że elementami na które płeć przeciwna zwraca szczególną uwagę, są zadbane dłonie i ...buty. Czy trzeba czegoś więcej, by przekonać Was, że nie wolno nam zaniedbywać tego elementu naszego ubioru?
2017-02-10, 09:56

Nowiutkie buty stanowią powód do zadowolenia i wprawiają nas w dobry nastrój. Bardzo szybko jednak tracą one swój blask, w starciu z wodą, błotem i kurzem. Codzienne użytkowanie sprawia, że buty zaczynają wyglądać coraz gorzej. Możemy jednak temu skutecznie przeciwdziałać, stosując odpowiednie środki i zabiegi.

O tym jak postępować w przypadku różnych rodzajów obuwia, przeczytacie na Kalkuluj.pl w artykule pt. Jak dbać o buty?

Pielęgnacja obuwia to wbrew pozorom, całkiem skomplikowane zagadnienie. Na rynku dostępne są różnorodne preparaty o różnorodnym działaniu, przeznaczone do rozmaitych rodzajów materiałów. Wśród najpopularniejszych wymienić możemy:

• Impregnaty - zabezpieczają powierzchnię butów przed wnikaniem wilgoci i zabrudzeń.
  • Pasty do butów - przywracają utracony kolor butom skórzanym.
  • Renowatory - usuwają zabrudzenia i wypełniają ubytki.

Specjalistyczne preparaty do obuwia - np. mydło do butów lub tłuszcz do skór, pozwalające na jeszcze lepsze zadbanie o nasze obuwie.

Nie należy również zapominać o dedykowanych szczotkach, pozwalających na dokładne oczyszczenie powierzchni buta i rozprowadzeniu odpowiednich środków pielęgnujących.