Klawiatura dla gracza - diabeł tkwi w szczegółach
Marzy się Wam kariera zawodowego gracza, uczestnika prestiżowych, międzynarodowych turniejów? Chcecie należeć do światowej elity e-sportu? Cóż, jeśli tak, to czeka Was sporo pracy. Tak jak w każdej dziedzinie, tak i tu, nie ma drogi na skróty. Aby jednak zapewnić sobie dobry start, warto zadbać o podstawowe wyposażenie.
2017-02-14, 09:27

Fundamentem każdego sukcesu jest marzenie, budulcem będzie codzienna, systematyczna praca, a spoiwem, zapał i silna wola, pozwalająca wytrwale dążyć do celu. Ważne jest również to, w jaki sposób zaczniemy. Od samego początku, dobrze jest wyrabiać w sobie odpowiednie nawyki. Tak jak biegacz będzie potrzebował m.in. odpowiednich butów, tak samo początkującemu graczowi przyda się odpowiednia klawiatura.

Wybór klawiatury dla gracza wymaga zapoznania się z bogatą ofertą licznych producentów sprzętu. Wśród sporej liczby parametrów, naszą uwagę powinien przykuć szczególnie jeden. Mowa tu o rodzaju mechanizmu rejestrującego wciśniecie klawisza. Wyróżniamy trzy główne typu klawiatur:

• Klawiatura membranowa - najbardziej popularna i najtańsza, klasyczna klawiatura.
  • Klawiatura nożycowa - wykorzystywana m.in. w przypadku laptopów, charakteryzuje się bardzo niskimi klawiszami.
  • Klawiatura mechaniczna - najbardziej precyzyjny rodzaj klawiatury, z różnego rodzaju przełącznikami do wyboru, pozwalający lepiej dopasować charakterystykę pracy, do osobistych preferencji użytkownika.

Profesjonalni gracze, ale również osoby piszące dużo na komputerze, docenią w szczególności zalety klawiatur mechanicznych. Ich trwałość i precyzja nie mają sobie równych, problemem może być jednak cena. Na pytanie, czy taka klawiatura jest Wam potrzebna, musicie odpowiedzieć sami, aczkolwiek my postaramy się Wam pomóc w podjęciu jak najlepszej decyzji.