Dziecko i jego świat
Każdego dnia przed dzieckiem stają nowe wyzwania. W końcu jest tyle rzeczy do odkrycia. Dlatego też na rodzicach spoczywa ogromna odpowiedzialność, aby zapewnić swoim pociechom wszystko, co jest im niezbędne do prawidłowego rozwoju.
2017-04-27, 10:48

Gdy pojawia się nowy członek rodziny

Świeżo upieczeni rodzice zostają postawieni w całkowicie nowej dla nich sytuacji. W domu pojawia się mały człowiek, który jest całkowicie od nich uzależniony. Odpowiednia opieka nad dzieckiem wymaga nieustannego dbania o wszystkie podstawowe aspekty, takie jak karmienie, higiena, czy zapewnienie zdrowego snu. Wymaga to przygotowania całej gamy produktów, których wprost nie sposób wyliczyć. Ubranka dla dzieci, artykuły higieniczne, akcesoria do karmienia dla mamy i dziecka, kołyska, chodzik, czy wózek, to tylko niektóre pozycje z listy obowiązkowych zakupów.

Nie można oczywiście zapominać o zabawie. To właśnie poprzez zabawę dziecko poznaje otoczenie, uczy się koordynacji ruchowej oraz rozpoznawania kształtów, kolorów i dźwięków.

Zabawki dla maluszka powinny zachęcać do zabawy, ale nie wolno zapominać o bezpieczeństwie. Przy wyborze zabawek należy zwracać baczną uwagę na oznaczenia dotyczące wymagań wiekowych oraz certyfikaty gwarantujące bezpieczne dla zdrowia użytkowanie.

Nauka samodzielności

Dzieci rosną niezwykle szybko. Są również bardzo chłonne na wiedzę. Korzystając z tej niezwykłej właściwości dziecięcego umysłu, można przystąpić do zapoznania dziecka z podstawowymi czynnościami, które będą im niezbędne w dalszym życiu.

Jednym z takich wyzwań będzie na pewno nauka jedzenia i zachowania się przy stole. W tych lekcjach pomocnymi będą, dedykowane dla dzieci zestawy naczyń i sztućców.

Innym przykładem niezbędnych umiejętności, które musi opanować dziecko, jest korzystanie z nocnika lub ubikacji. Nieocenioną pomocą będą tu wszelkiego rodzaju nakładki, ułatwiające dziecku samodzielne załatwienie potrzeb fizjologicznych.

Ruch to zdrowie

Dzieci słyną ze swojej aktywności. Wprost rozpiera je energia. Dobrze jest więc tę energię ukierunkować. Wspólne wyjścia i spacery będą zawsze dobrym pomysłem. Dzięki takiej formie spędzania czasu, dzieci mają okazję do kontaktu z rodzicami i zadawania niezliczonej ilości pytań dotyczących otaczającego świata.

Starsze dzieci warto zainteresować sportem. Na początek, doskonałym wyborem będzie nauka jazdy na rowerze. To umiejętność kojarzona nierozerwalnie z dzieciństwem i jednocześnie doskonała okazja do zacieśnienia kontaktów rodzica i dziecka. Nie można też zapominać o dumie jaką czuje rodzic, gdy widzi jak jego pociecha zdobywa kolejną umiejętność oraz radości jaką odczuwa widząc uśmiechniętą twarz dziecka.

Oczywiście rower to tylko jedna z opcji. Równie atrakcyjna jest nauka pływania, jazda na rolkach, a zimą wyprawa na lodowisko, czy jazda na sankach.

Dzieci w ogromnym stopniu zajmują uwagę rodziców. Dlatego przydatna jest każda pomoc, ułatwiająca radzenie sobie z codziennymi problemami. Wiele ciekawych i przydatnych porad można znaleźć w dziale “Świat dziecka” na Kalkuluj.pl. Mogą one stać się natchnieniem dla rodziców i być inspiracją w trudnym zadaniu jakim jest opieka i wychowywanie dzieci.