Zwyczajne, niezwyczajne - domowe sprzęty i akcesoria
Słowo dom ma wiele znaczeń, związanych zarówno z wymiarem duchowym jak i materialnym. Skupiając się na tym drugim znaczeniu, ze zdziwieniem można odkryć, jak wiele przedmiotów codziennego użytku, obecnych w domach, ułatwia mieszkańcom wykonywanie codziennych obowiązków i umożliwia miłe spędzanie czasu w domowym zaciszu. Niezliczone, z pozoru zwykłe przedmioty, przydatne każdego dnia lub tylko od czasu do czasu, stanowią istotny element wyposażenia każdego domu.
2017-05-04, 10:06

Jak utrzymać w domu czystość i nienaganny porządek?

Bałagan ma tą dziwną właściwość, że powstaje samoistnie, natomiast zaprowadzenie porządku wymaga niezmiennie sporego zaangażowania. Z pomocą, w tym trudnym zadaniu, przychodzą rozliczne urządzenia i akcesoria.

W pierwszym rzędzie wymienić należy powszechnie znany, aczkolwiek nie przez wszystkich doceniany, odkurzacz. Czy zakup odkurzacza może być problemem? Okazuje się, że tak. Wybór urządzenia wiąże się z wieloma dylematami. Jaki model wybrać, z wymiennymi workami, czy może bezworkowy? Lepszy będzie odkurzacz z filtrem wodnym i funkcją prania, który docenią między innymi alergicy, czy też może autonomiczny robot odkurzający, który sam odkurzy dywany i podłogi.

Jak widać wybór jest spory, a to tylko jedno urządzenie. W domowym arsenale pomocy domowych dedykowanych do sprzątania znajdują również mopy, miotły, ścierki, gąbki szczotki i wiele innych, przydatnych akcesoriów.

Urządzamy łazienkę

Bez względu na to czy jest mała, czy przestronna, łazienka to wyjątkowo ważne pomieszczenie w każdym domu. Jej urządzenie stanowi poważne wyzwanie i wiąże się z koniecznością dokonania wielu wybór.

Podstawową kwestią jest decyzja odnośnie zamontowania kabiny prysznicowej lub wanny. Zaletą kabiny jest to, że będzie ona zajmować mniej miejsca. Jeśli jednak zależy nam na braniu długich, relaksujących kąpieli, warto rozważyć zakup wanny. Można również zdecydować się na połączenie zalet obu rozwiązań i wybrać wannę wyposażoną w parawan nawannowy.

Armatura to jednak nie wszystko. Poza tak oczywistym wyposażeniem jak kabina lub wanna, umywalka czy sedes, do łazienki powinny trafić również dodatki w postaci półek i wieszaków łazienkowych.

Nie można również zapominać o bezpieczeństwie, którego gwarantem będą specjalne uchwyty i poręcze łazienkowe, a także dywaniki i podkładki antypoślizgowe.

Łazienka to również pomieszczenie, gdzie swoje miejsce znajdzie pralka. O tym, jak ważnym urządzeniem AGD jest pralka, nie trzeba nikogo przekonywać. Jej zakup związany jest z koniecznością rozważenia kilku podstawowych kwestii. W wielu przypadkach największym wyzwaniem będzie znalezienie kompromisu pomiędzy rozmiarami pralki, a jej pojemnością. Godne uwagi są również parametry związane z ilością zużywanej energii elektrycznej oraz wody, określane za pomocą klas efektywności energetycznej.

Tekstylia do domu

Dom powinien być miłym i przytulnym miejscem. Ze wszystkich akcesoriów domowych, to właśnie tekstylia nadają mu tego wyjątkowego charakteru. Ciepły koc, miękka poduszka, czy gruby włochaty dywan, wybór jest przeogromny i ogranicza go tylko wyobraźnia. Nie można zapominać również o pościeli. Stanowi ona niezbędne uzupełnienie wygodnego łóżka i jest gwarancją zdrowego snu.

Bogaty wybór akcesoriów i sprzętów domowych zachęca do poszukiwań. Oryginalnych inspiracji i przydatnych porad nie brakuje, a wiele ciekawych rozwiązań odnaleźć można w dziale “Wyposażenie domu” na Kalkuluj.pl.