7 powodów, dla których warto zainteresować się tworzeniem biżuterii
Potrzeba noszenia ozdób towarzyszy ludzkości praktycznie od zawsze. Nawet w czasach, gdy życie było znacznie trudniejsze, a wytworzenie najprostszego przedmiotu wymagało wielu godzin żmudnej, ręcznej pracy, ludzie poświęcali swój czas na tworzenie ozdób. Początkowo do tego celu używano materiałów, takich jak kości, muszle, pazury czy kły. Z czasem zaczęto odkrywać kamienie i metale szlachetne, a sztuka tworzenia biżuterii zaczęła osiągać szczyty możliwości ówczesnych cywilizacji. Mimo tego, że przez stulecia świat ulegał drastycznym zmianom, wyroby jubilerskie cieszyły się niesłabnącą popularnością. Ich ponadczasowe piękno zachwycało kolejne pokolenia i motywowało do tworzenia coraz piękniejszych dzieł sztuki.
2017-08-21, 10:48

Obecnie, sklepy jubilerskie oferują pełen przekrój produktów, od stosunkowo tanich ozdób wykonanych z materiałów półszlachetnych, aż po niezwykle drogie wyroby tworzone z cennych kruszców i rzadkich kamieni szlachetnych.

O wartości biżuterii świadczą jednak nie tylko materiały, z których została ona wykonana. W gruncie rzeczy, cena samych materiałów stanowi jedynie ułamek finalnej ceny wyrobu. Na wartość biżuterii składa się również kunszt i maestria z jakimi została wykonana dana ozdoba oraz historia jaka jest z nią związana. Ozdoby należące do sławnych osobistości lub rodów są tego dobitnym przykładem.

W świecie biżuterii liczy się jeszcze jedna cecha. Jest nią unikalność. Ozdoba wykonana na zamówienie, według indywidualnego projektu, posiadać będzie przewagę nad masowo produkowanymi wyrobami, dostępnymi w wielu miejscach na świecie.

Oczywiście, takie podejście wiąże się ze sporymi kosztami. Można ich jednak w znacznym stopniu uniknąć, nie tracąc jednocześnie możliwości posiadania wyjątkowej biżuterii. Wystarczy jedynie zebrać się na odwagę i spróbować własnoręcznie stworzyć oryginalną ozdobę.

Dlaczego warto zainteresować się zagadnieniem tworzenia własnej biżuterii?

1. Jest to świetny sposób na ciekawe hobby. Pozwala na zapoznanie się z metodami wytwarzania ozdób, rodzajami materiałów, ich właściwościami i znaczeniem w danych społecznościach czy kulturach.
  2. Tak jak to już zostało wspomniane, tworząc ozdoby własnoręcznie, uzyskuje się niepowtarzalne przedmioty o indywidualnym charakterze.
  3. Koszt wytworzenia biżuterii zamyka się w cenie surowców i półproduktów potrzebnych do jej wytworzenia.
  4. Biżuteria to doskonały prezent. A ta wykonana osobiście przez bliską osobę, będzie miała szczególną wartość sentymentalną, gdyż będzie w sobie zawierać cząstkę serca włożonego w trakcie jej tworzenia.
  5. Wykonywanie biżuterii i ozdób może przerodzić się w źródło dochodu, szczególnie obecnie, gdy reklamę i sprzedaż rękodzieł, można prowadzić za pomocą portali społecznościowych i sklepów internetowych.
  6. Własnoręczne tworzenie biżuterii umożliwia stosunkowo łatwy dostęp do wielu niezbędnych narzędzi i półproduktów. Wystarczy zasiąść przed ekranem komputera, zamówić półfabrykaty i poczekać na przesyłkę.
  7. Zdobywanie wiedzy wymaganej do wytwarzania biżuterii, można rozpocząć od wizyty na stronach i forach tematycznych. Nic nie zastąpi doświadczenia, jednak znalezienie niezbędnych informacji nie nastręcza obecnie dużych problemów.

Przygodę z rzemiosłem jubilerskim można rozpocząć od wizyty w dziale “Tworzenie własnej biżuterii”. Dostępne tam proste instrukcje i porady dotyczące tworzenia ozdób, będą z pewnością inspiracją do własnych poszukiwań i odkrywania świata biżuterii i ozdób.