Świąteczne dekoracje w ogrodzie
Tradycyjne domowe dekoracje świąteczne to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dekorowanie ogrodów to jednak stosunkowo nowy i ciągle rozwijający się trend. Ma on coraz większe grono zwolenników, a bogata oferta świątecznych ozdób pozwala twórczo rozwijać koncepcje świątecznych dekoracji ogrodowych.
2017-11-28, 11:31

Krajem, gdzie kładzie się szczególnie duży nacisk na dekorowanie zarówno elewacji domów jak i samych ogrodów, są z całą pewnością Stany Zjednoczone. Tysiące lampek, ogromne bożonarodzeniowe girlandy i rozmaite figurki to absolutna klasyka tamtejszych bożonarodzeniowych ozdób. Bardzo wiele zależy oczywiście od indywidualnych gustów, jednak wspólnym mianownikiem wszystkich aranżacji jest zdecydowanie bogactwo i przepych.

Nieco odmiennie ma się sprawa w Europie, w tym między innymi w Polsce. Dekoracje w typowo amerykańskim stylu mogą wydawać się tandetne i zbyt krzykliwe, szczególnie gdy znajdą się w otoczeniu skromniejszy i bardziej stonowanych aranżacji. Nie oznacza to jednak, że należy rezygnować całkowicie z przyozdabiania ogrodu. Warto jednak bardzo dokładnie przemyśleć wszystkie elementy, tak aby całość tworzyła spójną i harmonijną kompozycję.

Najbardziej oczywistym i jednocześnie efektownym elementem dekoracji świątecznych w ogrodzie będą światełka. Można je umieścić na dowolnym elemencie, jednak najlepiej będą się one prezentować na krzewie lub drzewie. Jeżeli więc w ogrodzie znajduje się choinka, to właśnie ona powinna być w pierwszej kolejności ozdobiona światełkami. Drzewka iglaste to jednak nie jedyna opcja. Każde drzewo lub krzew, również gatunki liściaste, będą w zimie stanowić idealne rusztowanie dla bożonarodzeniowych światełek.

Oświetlenie to oczywiście nie jedyny element dekoracyjny ogrodu. Na drzwiach wejściowych świetnie będzie się prezentował bożonarodzeniowy wianek. Okna mogą ozdobić girlandy, a na elementach ogrodzenia umieścić można duże czerwone kokardy.

Osobną kwestię stanowią figurki ogrodowe. Mają one całkiem sporą grupę zwolenników, trzeba tu jednak być wyjątkową ostrożnym, tak aby nie przekroczyć bariery dobrego smaku. Z pewnością najbezpieczniejszym wyborem będą wszelkiego rodzaju dekoracje w kształcie zbliżonym do świątecznego drzewka.

Więcej na temat bożonarodzeniowych dekoracji oraz przykładowe zestawy produktów znajdziecie tutaj.