Garnki skrojone na miarę. Podstawy, o których warto wiedzieć przed wybraniem się na zakupy
Gotowanie potraw to codzienność większości z nas. O ile nie jadamy na mieście, bądź nie zamawiamy gotowych posiłków z dostawą do domu, będziemy potrzebować zestawu odpowiednich garnków. Ich wybór, w dużej mierze, będzie zależał od naszych potrzeb, preferencji i... zasobności portfela. Poniesione inwestycje zwrócą się jednak z nawiązką, w postaci zdrowych i domowych posiłków.
2017-02-02, 09:03

W świecie garnków, czyli powiedz mi jak się nazywasz, a ja zgadnę jakie jest twoje przeznaczenie

Wszystkie garnki służą do przygotowania posiłków, myli się jednak ten kto uważa, że różnią się one jedynie rozmiarem. Każdy garnek ma ściśle określone przeznaczenie i jest przystosowany do konkretnych metod gotowania lub dedykowany do przygotowywania specyficznych rodzajów potraw.

Wśród wszystkich rodzajów garnków wyróżniamy:

  • garnki tradycyjne - przygotujemy w nich klasyczne dania jednogarnkowe, ugotujemy zupę lub udusimy mięso;
  • rondle - stosunkowo małe garnki, wyposażone często w wygodną rączkę, idealne do zagotowania mleka;
  • szybkowary - garnki do gotowania w podwyższonym ciśnieniu. Znacznie przyspieszają proces przygotowania potraw;
  • garnki do gotowania na parze - umożliwiają obróbkę termiczną żywności, przy maksymalnym zachowaniu walorów odżywczych przygotowywanych potraw. Idealne do gotowania warzyw;
  • garnki dedykowane do konkretnych potraw - sokowniki, garnki do makaronu, szparagów, czy np. konfitur. Naczynia o specjalistycznym przeznaczeniu, pozwalające na przygotowanie konkretnych potraw. Są przydatnym uzupełnieniem wyposażenia każdej kuchni.

Garnek z duszą - poznaj wnętrze swojego przyszłego garnka

Równie ważnym co rodzaj garnka, jest to z jakiego materiału został on wykonany. Rodzaj materiału jest decydującym czynnikiem, określającym wydajność z jaką korpus garnka będzie przekazywać ciepło. Ma to bezpośrednie przełożenie na czas gotowania i związane z tym możliwości przygotowania konkretnych potraw. Drugą niezwykle ważną kwestią, wynikającą z rodzaju użytego materiału, jest odporność garnka na substancje chemiczne, a co za tym idzie, bezpieczeństwo stosowania w kontakcie z potrawami.

Najpopularniejszym rodzajem garnków, są garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki obecności dodatków chromu i niklu, uzyskano podwyższoną odporność na korozję, szczególnie w środowisku kwaśnym. Oznacza to w praktyce, że potrawy przygotowywane w takich garnkach, nie będą uszkadzać powierzchni naczynia. Dzięki temu unikniemy szkodliwych produktów reakcji związków chemicznych zawartych w jedzeniu, ze stalą.

Wśród materiałów powszechnie stosowanych do wykonywania garnków, stabilną pozycje zajmuje stal węglowa. Jej niewątpliwą zaletą jest znacznie wyższa przewodność cieplna, w porównaniu ze stalą nierdzewną. Jest również wyraźnie tańszym materiałem. Garnki ze stali węglowej wymagają jednak zabezpieczenia przed destrukcyjnym działaniem kwasów. W tym celu ich powierzchnia pokrywana jest emalią.

Wśród wielu rodzajów garnków natrafimy z pewnością na egzemplarze wykonane z aluminium, ceramiki, żeliwa, a nawet takich materiałów jak miedź czy tytan. Ceny, szczególnie tych ostatnich, potrafią przyprawić o ból głowy, jednak może się okazać, że ich zakup będzie dobrą inwestycją.

Zalety samodzielnego przygotowywania posiłków

Gotując w domu, zyskujemy szereg niezwykle istotnych korzyści. Pierwsza, najbardziej oczywista kwestia to oszczędność pieniędzy. Jedzenie w restauracjach jest wygodne, jednak ceny posiłków mogą wielokrotnie przekraczać koszty osobistego przygotowania porównywalnego dania. Druga niezwykle istotna sprawa to względy zdrowotne. Gotując, możemy dokładnie kontrolować skład i jakość użytych produktów. Pieniądze zaoszczędzone na jedzeniu w punktach gastronomicznych, możemy zainwestować w lepszej jakości składniki. Samo gotowanie to też ważna umiejętność, a wiedza zdobyta podczas przygotowywania posiłków, może się okazać niejednokrotnie bardzo przydatna. Samo gotowanie może być też świetną zabawą. Gotując wspólnie, z małżonkiem lub dziećmi, zacieśniamy więzy rodzinne i lepiej się nawzajem poznajemy.

Zachęcamy Was do odkrywania waszych talentów kulinarnych i aby uczynić to doświadczenie jak najprzyjemniejszym, zachęcamy do zaopatrzenia się w odpowiednie akcesoria kuchenne, a w szczególności w solidne garnki.

Więcej na temat garnków, ich rodzajów i zastosowania znajdziecie w naszym artykule na Kalkuluj.pl: Jakie garnki wybrać?

KONTAKT / AUTOR
Łukasz Wiland
Kalkuluj.pl Sp. z o.o.
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.