Wiele potraw wymaga wcześniejszego rozdrobnienia części lub wszystkich składników. W takiej sytuacji oczywistym rozwiązaniem jest skorzystanie z deski do krojenia. Okazuje się jednak, że ten z pozoru prosty przedmiot, może posiadać kilka zastosowań. Poza powierzchnią, na której pokroimy produkty żywnościowe, deska do krojenia może posłużyć jako taca do serwowania przystawek, czy np. jako dekoracja.
Aby zapoznać się ze wszystkimi możliwościami, zapraszamy do lektury artykułu na Kalkuluj.pl pt. Jaką deskę do krojenia kupić?
Deska do krojenia nie tylko z drewna
Obecnie, akcesoria kuchenne mogą być wykonane z materiałów, które jeszcze do niedawna były swego rodzaju egzotyką. Przykładem mogą być tu np. noże kuchenne wykonane z ceramiki. Podobnie ma się sytuacja w przypadku desek do krojenia, gdzie dostępne są modele wykonane z bardzo różnych materiałów. Wśród desek do krojenia wyróżniamy następujące przykłady:
- drewniana deska do krojenia - klasyczna deska, nietępiąca noży, solidna i higieniczna,
- bambusowa deska do krojenia - bardziej ekologiczna siostra deski drewnianej,
- deska do krojenia z tworzywa sztucznego - zwykle tańsza niż drewniana, aczkolwiek budząca pewne obawy odnośnie wpływu na zdrowie,
- deska szklana, ceramiczna lub kamienna - twarda, aczkolwiek krucha, przeznaczona raczej do użytku z nożami ceramicznymi.
Deska skrojona na wymiar
Wybór deski do krojenia nie ogranicza się jedynie do rodzaju materiału, z którego będzie ona wykonana. Wśród innych ważnych parametrów, wymienić należy kształt i rozmiar deski. Dobrym rozwiązaniem będzie zapewne zakup przynajmniej dwóch desek, o różnych rozmiarach. Innymi, wartymi rozważenia cechami deski mogą być np. wygodna rączka, czy też antypoślizgowy spód.