Osobom dbającym o zdrową i zbilansowaną dietę, nie można odmówić zaangażowania w przygotowywanie codziennych posiłków. Nawet jednak w takim przypadku, cała uwaga poświęcana jest zazwyczaj na skomponowanie optymalnego składu spożywanych dań. Znacznie mniej, jeżeli w ogóle, zwraca się uwagę na oprawę samego posiłku. Ostatecznie, w codziennym natłoku obowiązków, liczy się każda zaoszczędzona minuta.
Opisana powyżej sytuacja nie dotyczy przypadków, gdy posiłek ma być kluczowym elementem ważnego spotkania, rodzinnej uroczystości lub innego znaczącego wydarzenia. W takich okolicznościach, ogromnego znaczenia nabierają wszystkie, pomijane w codziennych posiłkach, elementy.
Zasady savoir-vivre’u, czyli jak zachować się przy stole
Savoir-vivre, tłumaczone jako “sztuka życia” to zbiór zasad, reguł i zwyczajów obowiązujących w towarzystwie. Jednym z filarów tego zagadnienia, obok norm dotyczących ubioru, czy komunikacji, jest etykieta obowiązująca przy stole.
Niuansów związanych z zachowaniem się w trakcie posiłku jest całe mnóstwo. Dotyczą one zarówno sposobu ułożenia jak i korzystania ze sztućców, tego w jaki sposób korzysta się z naczyń oraz w jaki sposób spożywa się konkretne potrawy.
Nie mniej ważne są aspekty związane z usadzeniem gości, wznoszeniem toastów, czy wygłaszaniem przemowy. Im bardziej uroczyste wydarzenie, tym większy nacisk powinien być kładziony na formalne elementy związane z etykietą i ich zgodnością z zasadami savoir-vivre’u. Dzięki temu można wyrazić swój szacunek dla zaproszonych osób i podkreślić znaczenie ich obecności.
Zasady savoir-vivre’u obowiązują nie tylko w przypadku oficjalnych spotkań, czy dużych uroczystości. Ich znajomość jest szczególnie przydatna, gdy pragnie się zrobić wyjątkowo dobre wrażenie, na przykład podczas randki. Wiedząc jak zachować się podczas zamawiania posiłku, czy w trakcie wręczania napiwku, co samo z siebie stanowi problem dla bardzo wielu osób, można zyskać bardzo wiele na atrakcyjności.
Maniery to jeszcze nie wszystko
Każdemu, kto chce przygotować elegancki posiłek, przyda się spora wiedza. W zmaganiach z kulinarnymi wyzwaniami, dobrze jest móc wykorzystać sprawdzoną wiedzę i skuteczne metody.
Specjalny posiłek wymaga specjalnych efektów. Stąd też, tak pożądane i efektowne dekoracje, zdobiące potrawy i desery. Ich wykonanie może wydawać się bardzo skomplikowane, jednak przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi i przy odrobinie praktyki, możliwym jest przygotowanie dań, których wygląd będzie przypominał specjały serwowane przez najlepsze restauracje. A wszystko to w zasięgu ręki, do wykonania w zaciszu domowej kuchni.
Na koniec, warto wspomnieć o metodach radzenia sobie z typowymi kuchennymi problemami, jakimi są przypalone garnki i inne naczynia. Okazuje się, że stosując proste zabiegi, można uratować niejedną potrawę, a garnek, który wydaje się stracony, może być jeszcze uratowany i przywrócony do stanu używalności.
Wszystkie wspomniane zagadnienia, a także wiele innych ciekawych artykułów można znaleźć w dziale “Porady kulinarne” na Kalkuluj.pl. Lektura tych materiałów będzie z całą pewnością okazją do uzupełnienia wiedzy i sposobem na poznanie niejednej ciekawostki ze świata kulinarnych zwyczajów i obyczajów.